ÅSA NILSSON, PER ERIK KARLSSON, JACOB ANDRÉN, JOSEFIN NEUWIRTH, ESKIL MATTSSON, MARTIN ERLANDSSON (IVL)
HAMPUS HOLMSTRÖM (SLU)
Okt 2022, IVL Rapport C706
Leverabel D3.3.2 från Mistra Digital Forest
Denna rapport redovisar resultat från arbetet med att, baserat på beräkningsverktygen BioMapp och Heureka, ta fram ett flexibelt och interaktivt verktyg för visualisering av användardefinierade scenarier i den svenska skogliga värdekedjan. Rapporten visar exempel på den typ av resultat som kan genereras med visualiseringsverktyget.
Förord
Mistra Digital Forest finansieras av Mistra och deltagande parter. Forskningsprogrammets vision är att skapa digitala lösningar för en hållbar och effektiv skoglig bioekonomi. Programmet leds av Skogsindustrierna och programparter är BillerudKorsnäs, Holmen, SCA, Stora Enso, Sveaskog, Södra, SLU, IVL, Skogforsk, Umeå universitet samt KTH.
Sammanfattning
Arbetet inom forskningsprogrammet Mistra Digital Forest (MDF), arbetspaketet WP3, syftar övergripande till att utveckla metoder för att med ett hållbarhetsperspektiv beskriva och visualisera alternativa, framtida scenarier för produktion och användning av skogsråvara, för dagens och framtidens skogsbruk.
BioMapp har utvecklats för att kunna kombineras med simuleringsverktyget Heureka PlanVis, som utvecklas och förvaltas av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. På så sätt kan BioMapp framöver användas både för visualisering av ett företags nuläge och för att visa olika händelseutvecklingar i framtiden, baserat på simuleringar i Heureka, med antingen företagsperspektiv, ett större perspektiv på landskapsnivå eller för hela Sverige.
I denna rapport beskrivs och testas funktionaliteten i verktyget BioMapp och det digitala flödet mellan Heureka PlanVis och BioMapp. Detta inkluderar datagenerering av skogliga scenarier i Heureka PlanVis, modellering och beräkning i BioMapp samt beräkning av hållbarhetsindikatorer.
Arbetet fördelades i tre större delmoment; datagenerering av skogliga scenarier i Heureka PlanVis, modellering och beräkning i BioMapp samt beräkning av hållbarhetsindikatorer som är relevanta för produktionen av svensk skogsråvara. Dessa indikatorer omfattar påverkan på biologisk mångfald, klimat, sociala faktorer samt ekonomi. Heureka PlanVis har använts för att beräkna olika resultatparametrar från skogsbruket, baserat på simuleringar av sju olika scenarier för två skogstäta län, ett i södra Sverige (Kronobergs län) och ett i norra Sverige (Västernorrlands län). Planeringshorisonten är 100 år, från 2010 till 2110, där resultat presenteras för 20 femårsperioder. Scenarierna är framtagna utifrån olika aspekter av optimering och skall inte tas som prognoser för framtiden.
Resultaten visar att förändrad produktion av skogsråvara påverkar råvaruflödena i BioMapp, men det återstår att utveckla hur förändringar i sortimentens kvalitet påverkar fördelningen mellan relevanta processer.
De fyra scenarier som analyserats i detalj, av vilket ett utgör ”Dagens skogsbruk”, får anses fullt realistiska, förutom scenariot ”Inget skogsbruk”, som inkluderats för att illustrera konsekvenserna av om all skog lämnas för fri utveckling.
De metoder som föreslagits för att beräkna olika hållbarhetsindikatorer för svenskt skogsbruk fungerar med några få undantag väl att applicera tillsammans med de resultatvariabler som kan produceras med Heureka PlanVis på länsnivå.
Resultaten som redovisas i denna rapport skall betraktas som preliminära och som exempel på resultat som kan genereras. Beräkning av värden för ansatta hållbarhetsindikatorer har i detta skede gjorts utanför BioMapp.
Under nästa fas av Mistra Digital Forest kommer scenariobaserade substitutionseffekter att integreras i BioMapp för att ge en tydligare bild av vilken effekt olika typer av skogsbruk kan ge för koldioxidutsläpp på en större systemnivå när produkter baserade på skogsråvara ersätter produkter med högre klimatbelastning. Biogent kol från träbaserade produkter (harvested wood products, HWP) kommer också att integreras i BioMapp i det fortsatta utvecklingsarbetet.